Private Sector Investeringsprogramma (PSI)

Wat houdt de regeling in?

Het Private Sector Investeringsprogramma (PSI) is een subsidieprogramma van de Nederlandse overheid. Het programma heeft als doel duurzame economische groei in ontwikkelingslanden te stimuleren, door het ondersteunen van innovatieve investeringsprojecten in die markten.

Waarom PSI?

Ontwikkelingslanden bieden geweldige mogelijkheden voor ondernemers met ambitie. Maar investeren in opkomende markten is risicovol en niet altijd eenvoudig. Commerciële financiering is vaak niet beschikbaar. Samenwerking met een lokale partner die, naast kapitaal, ook kennis van de lokale zakencultuur inbrengt is daarom onontbeerlijk. PSI kan tegemoetkomen aan de financiële risico's die een investering in een van die markten met zich meebrengt. Wanneer een aanvraag aan de criteria voldoet, betaalt PSI 50 of 60 procent subsidie van het projectbudget.

Wat zijn de belangrijkste voorwaarden?

Een PSI-project moet worden uitgevoerd door een Nederlands bedrijf (voor sommige landen mag dit ook een niet-Nederlands bedrijf zijn) samen met een lokale partner, in een van de ontwikkelingslanden waarvoor PSI is opengesteld. Het project moet vernieuwend zijn voor het betreffende land (nieuw product, nieuwe productiemethode of nieuwe technologie) en bestaat uit zowel hardware (machines) als technische assistentie (zowel training als projectmanagement).

Daarnaast moet het de eerste stap vormen van een nieuwe investering, zodat het na afloop van de projectperiode leidt tot vervolginvesteringen en groei van omzet en werkgelegenheid. Bovendien moet het project commercieel haalbaar zijn en een aanzienlijke, positieve impact hebben op de lokale economie en werkgelegenheid.

Voorbeelden van PSI-projecten

  • Opzetten joint-venture Thailand
  • Opzetten productiefaciliteit in India
  • Opzetten vis verwerkingsfabriek in Gambia

Hoe hoog is de subsidie?

De percentages kunnen jaarlijks veranderen maar op dit moment zijn de volgende budgetten beschikbaar:

  • De subsidie voor PSI Regulier bedraagt 50% van de projectkosten tot een maximum van 750.000 euro.
  • De subsidie voor PSI Plus bedraagt 60% van de projectkosten tot een maximum van 900.000 euro.

Subsidiabele kosten zijn:

  • Kosten voor duurzame kapitaalgoederen (hardware) met uitzonderling van bestaande gebouwen en land;
  • Kosten voor technische assistentie, zoals projectmanagement, training, advieskosten en certificering.

Welke landen komen in aanmerking?

PSI Plus is bedoeld voor projecten in Afghanistan, Burundi, Democratische Republiek Congo, Guatemala, Jemen, Pakistan, Palestijnse gebieden, Sierra Leone en zuidelijk Sudan;

PSI Regulier is bedoeld voor projecten in de overige in aanmerking komende landen. Albanië,Algerije, Angola, Armenië, Bangladesh, Benin, Bolivia, Bosnië-Herzegovina, Burkina Faso, Cambodja, Colombia, Djibouti, Egypte, Ethiopië, de Filippijnen, Gambia, Georgië, Ghana, Indonesië, Jordanië, Kaapverdië, Kenia, Kosovo, Laos, Macedonië, Madagaskar, Malawi, Mali, Marokko, Moldavië, Mongolië, Mozambique, Nepal, Nicaragua, Nigeria, Peru, Rwanda, Senegal, Sri Lanka, Sudan, Suriname, Tanzania, Thailand, Tunesië, Uganda, Vietnam, Zambia en Zuid-Afrika.