SDE+ 2017: 12 Miljard beschikbaar voor investeringen in duurzame energie

Minister Kamp van Economische Zaken heeft laten weten voor komend jaar € 12 miljard  subsidie beschikbaar te stellen voor het Besluit Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+).

 

De SDE+ is een exploitatiesubsidie, waarbij producenten subsidie ontvangen voor de opgewekte duurzame energie. De kostprijs van duurzame energie is hoger dan die van grijze energie. De productie van duurzame energie is dan ook niet altijd rendabel. De SDE+ speelt hier op in door het vergoeden van het verschil tussen de kostprijs van grijze energie en de kostprijs van duurzame energie. De vergoeding wordt verstrekt gedurende een periode van 5, 8, 12 of 15 jaar, afhankelijk van de categorieën duurzame energie, te weten water, wind, wind op zee, zon, biomassa en geothermie.

 

Twee aanvraagrondes in 2017

Het budget voor 2017 zal worden verdeeld via een voorjaarsronde en een najaarsronde. De voorjaarsronde zal lopen van 7 maart tot en met 30 maart 2017. Voor deze ronde zal er 6 miljard subsidie beschikbaar zijn. Na de sluiting van de voorjaarsronde zal het kabinet een definitief besluit nemen over het budget voor de najaarsronde. De definitieve data  voor de tweede openstelling van 2017 zullen in ieder geval vóór 1 juni 2017 bekend worden gemaakt. De  belangrijkste wijzigingen voor de SDE+-regeling  ten opzichte van 2016 zijn:

 

Van 4 naar 3 fases
In lijn met de daling van de kostprijs van hernieuwbare energie wordt namelijk het maximale basisbedrag in de SDE+ van € 0,15/kWh naar € 0,13/kWh verlaagd. Deze verlaging is mogelijk dankzij de sterke daling van de kostprijs van bijvoorbeeld zon- en windenergie, waardoor projecten met een hoger basisbedrag niet langer meer voor subsidie  in aanmerking komen. Met de verlaging van het maximum basisbedrag komt  daarom de vierde aanvraagfase te vervallen.

 

Einde bijstook biomassa Kolencentrales?

Er is een discussie gaan in de Tweede Kamer over het stopzetten van het meestoken van biomassa in kolencentrales. Hierdoor is er de kans dat dit de laatste ronde zal zijn met deze optie, dan wel dat deze per direct geschrapt wordt.

 

Vraag SDE+ aan voor 2017

Wil u nadere informatie over hoe uw project gefinancierd kan worden middels de SDE+? Vraag dan een vrijblijvend gesprek aan bij de specialisten van RTE Adviesgroep op het gebied van Duurzame Energie.