Diverse subsidiekansen op energie- en milieugebied in 2016!

Bent u van plan om in 2016 te investeren in duurzame energie en/of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Let dan op! Ook in het nieuwe jaar liggen er weer verschillende subsidiekansen- en mogelijkheden in het verschiet. Zo is de EIA regeling verruimd, zal de SDE+ regeling in maart open worden gesteld en is er een nieuwe investeringssubsidie voor duurzame energie via de ISDE regeling. Voor milieuvriendelijke investeringen blijft de Mia- en Vamil regeling een aanzienlijk fiscaal voordeel bieden.

Energie Investeringsaftrek (EIA): aftrekpercentage stijgt naar 58%

Als u investeert in energiezuinige technieken of duurzame energie, dan is er een fiscaal voordeel mogelijk via de EIA regeling. Een percentage van de investering mag dan worden afgetrokken van de fiscale winst. In 2016 is dit percentage aanzienlijk verhoogd van 41.5% naar 58%. Daarnaast is het budget ten opzichte van 2015 met €60 miljoen verruimd naar €161 miljoen. De aftrek is mogelijk indien het bedrijfsmiddel of de voorziening voorkomt op de energie- en milieulijst van 2016. Investeringen die niet op de lijst voorkomen, maar wel een aanzienlijke energiebesparing opleveren, mogen ook worden ingediend. De regeling is gedurende het gehele jaar geopend.

Stimulering Duurzame Energie (SDE+): openstelling per 1 maart

Als u als (MKB-)ondernemer duurzame energie gaat produceren, dan kunt u gebruik maken van de SDE+ regeling. De SDE+ is een exploitatiesubsidie. Dat wil zeggen: producenten ontvangen subsidie voor de opgewekte duurzame energie en niet voor de aanschaf van het middel, zoals bij de EIA het geval is. De subsidie compenseert het verschil tussen de kostprijs van duurzame energie en de kostprijs van grijze energie. De vergoeding wordt verstrekt gedurende een periode van 5,8,12 of 15 jaar, afhankelijk van de categorie duurzame energie. Ook de hoogte van de subsidie is afhankelijk van de categorie en de hoeveelheid geproduceerde duurzame energie. Dit kan echter oplopen tot enkele miljoenen over de totale projectperiode! De eerste openstelling met een budget van €4 miljard, zal in maart gefaseerd worden opengesteld. Lees hier meer over de aankomende openstelling.

Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE): subsidie voor kleine productie-installaties

De ISDE is een nieuwe regeling die zowel particuliere als zakelijke gebruikers tegemoet komt in de aanschaf van kleine apparaten die duurzame energie produceren. Voor 2016 is er een budget van €70 miljoen beschikbaar. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het apparaat en de energieprestatie met een uitgangspunt van ongeveer 20% van de investeringskosten.  Warmtepompen, zonneboilers, pelletkachels en biomassaketels komen in aanmerking. De regeling is gedurende het gehele jaar geopend tot het budget is uitgeput. Wees er dus snel bij!

MIA- en Vamil regeling: fiscaal voordeel op milieuvriendelijke investeringen

Ook in 2016 biedt de MIA- en Vamil regeling fiscaal voordeel wanneer u investeert in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en voorzieningen. De Vamil biedt de mogelijkheid om 75% van een investering willekeurig af te schrijven. Met de MIA komt u in aanmerking van een extra investeringsaftrek die kan oplopen tot 36%. Deze aftrekmogelijkheid komt bovenop de Vamil. U kunt als ondernemer zelf bepalen wanneer u het voordeel van beide regelingen aftrekt van de fiscale winst. Net als bij de EIA regeling moet het bedrijfsmiddel voorkomen op de energie- en milieulijst van 2016. De regeling is gedurende het gehele jaar geopend.

Meer informatie?

Bent u voornemens om  te investeren in duurzame energie of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs via 013 – 467 04 00 of info@rte.nl. Wij kunnen u per regeling adviseren over de mogelijkheden en u begeleiden bij alle stappen van het aanvraagtraject.

Subsidiebarometer.nl