Vroege Fase Financiering: € 5,7 miljoen beschikbaar in 2015

Ook in 2015 worden ambitieuze ondernemers geholpen om de commerciële potentie van hun idee aan te tonen. Vanaf januari kunnen MKB-ondernemers en innovatieve (academische) starters weer aanvragen indienen voor de Vroegefasefinanciering (VFF). Met VFF kunnen ondernemers een risicodragende geldlening ontvangen waarmee ze activiteiten kunnen financieren om de aannames in hun ondernemingsplan te toetsen.

Voor wie?

Een cruciale fase bij de ontwikkeling van vernieuwende producten, diensten of processen is de stap van idee (of onderzoek of concept) tot de aanvang van de product- (proces-of dienst) ontwikkeling; er worden commerciële concepten gecreëerd en geverifieerd, de geschikte markt wordt geïdentificeerd en de juiste licenties (IP's) worden ontwikkeld. Deze fase noemen we de vroege fase of vernieuwingsfase. Met een lening uit de VFF kunnen starters en MKB-bedrijven onderzoeken of hun idee een kans van slagen heeft op de markt. De VFF richt zich op innovatieve starters, bestaande MKB-ondernemers en academische innovatieve starters.  Om in aanmerking te komen voor een lening en/of subsidie zijn er voor iedere doelgroep voorwaarden geschetst. Deze kunt u hier vinden.

Financieringsmogelijkheden

In 2015 bedraagt het volledige budget voor VFF  € 5,7 miljoen, verdeeld over de drie doelgroepen. Voor MKB-ondernemers is er € 1 miljoen gereserveerd, voor academische innovatieve starters € 1,9 miljoen en voor innovatieve starters € 2,8 miljoen.

  • Innovatieve starters kunnen tot 100% van de kosten gefinancierd krijgen, minimaal €50.000,- en maximaal €350.000,-.
  • Bestaande MKB-ondernemingen hebben financieringsmogelijkheden van 35% tot 45% met een ondergrens van €50.000,- en een bovengrens van €150.000,-.
  • Academische starters krijgen een subsidie  voor haalbaarheidsstudies (max. €400.000,-) en een geldlening voor Vroegefasetrajecten (min €50.000,- max. €250.000,-)

 

Aanvraagtermijn

Per 1 januari 2015 kunnen MKB-ondernemers en innovatieve starters aanvragen indienen voor de Vroegefasefinanciering. De aanvraagtermijn loopt tot en met 1 juli 2015 (17:00). Voor academische innovatieve starters geldt een kortere termijn van 15 januari tot en met 2 maart 2015. Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld.

VFF als financieringsinstrument?

De Vroegefasefinanciering moet er voor zorgen dat uw idee van de planfase in de startfase komt. Wilt u toetsen uw idee in aanmerking komt voor VFF of zou graag meer informatie willen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs (013- 467 04 00) of maak gebruik van het contactformulier. RTE Adviesgroep realiseert samen met u de juiste balans in uw financieringsmix.

Subsidiebarometer.nl