Risicokapitaal

Een onderneming kan er voor kiezen geld aan te trekken door aandelen uit te geven. In dat geval spreekt men van eigen vermogen, ook wel risicodragend vermogen of risicokapitaal genoemd. Investeerders die eigen vermogen inbrengen worden dus mede-eigenaar. Daarmee lopen investeerders een risico: is een onderneming succesvol dan wordt er winst gemaakt, maar als het mis gaat dan verliezen ze geld.

Risicokapitaal wordt verstrekt door informele investeerders, venture capitalists of participatiemaatschappijen. Behalve inbreng van eigen vermogen leveren zij vaak ook toegevoegde waarde in de vorm van management, advies of een netwerk.

Risicokapitaal en overheid

De overheid stimuleert risicokapitaal door de risico’s voor investeerders te reduceren. Bijvoorbeeld via diverse Seed Capital-fondsen en Staatsgaranties. Daarnaast zijn er op provinciaal en regionaal niveau ontwikkelingsmaatschappijen die met risicokapitaal in projecten en ondernemingen participeren.

Bent u op zoek naar investeerders?

Via onze samenwerkingspartner Investormatch kunnen wij dit deel van de financieringsmix met u invullen.

Ondernemers die op zoek zijn naar een informal investor of een investeringsmaatschappij kunnen hun plan of idee direct aan het netwerk van investeerders en investeringsfondsen presenteren, door een profiel te plaatsen in de online (afgesloten) database. Ondernemers kunnen ook kiezen voor actieve matching, waarbij actief wordt gezocht naar een investeerder.